Akıllı telefonlar nasıl doğru şekilde şarj edilir?

Akıllı telefonlar sürekli yenileniyor ve teknolojileri hızla gelişiyor bu yüzden akıllı telefonlarımızın kullanım süreleri de sürekli artıyor. Bundan dolayı gün içerisinde akıllı telefonlarımızın bataryaları daha gün bitmeden tükeniyor. Tabi bunda en büyük problemlerden biri olarak ta batarya teknolojisinin diğer teknolojiler kadar hızlı ilerlememesini söyleyebiliriz.

Yazıya başlamadan önce akıllı telefonunuzun şarj ömrü 10 adımda nasıl artırılır yazımızı da aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz.

”10 Adımda cep telefonunuzun şarj ömrünü artırma” yazımızı okumak için tıklayınız.

İlk olarak akıllı telefonumuzun bataryasını optimum kullanacak şekilde ayarlamamız gerekiyor. Şimdi bunları sıralayacağız.


ORİJİNAL ŞARJ ALETİ KULLANIN


İlk yapmamız gereken akıllı telefonumuzu şarj ederken cihaz ile gelen orijinal adaptörü ve orijinal şarj kablosunu kullanmamızdır. Neredeyse üretilen her modelin batarya kapasitesi, giriş ve çıkış voltajlarına uygun adaptör üretilmektedir. Bundan dolayı başka bir cihazın şarj aletini kullanmak cihazımızın bataryasının ömrünü erken tüketmesine neden olacaktır.  Bu gibi problemleri en çok yan sanayi şarj aleti kullandığımızda görürüz. Daha detaylı şekilde anlatmak için örnek verelim;

  • Telefon şarj aleti üzerinde yazanlar : 5.0 V ve 2.0 A
  • Telefonun batarya kapasitesi ise : 3000 mAh

Yukarıdaki senaryoya göre akıllı telefonumuzun çıkış değeri 2.0 amper demektir. Bu hesaba göre cep telefonumuz boş bataryayı 1.5 saatte dolduracaktır.

Eğer çıkış değeri olan 2.0 A değerinden daha yüksek bir şarj aleti ile şarj edersek cihazın batarya kapasitesi dolum hızı normalden fazla olacak ve cihaz şarj olurken aşırı derecede ısınacaktır. Bataryanız şişebilir. Bu cihazınızın batarya ömrünü kısaltırken şarj esnasında bataryanızın patlamasına bile neden olabilir.

Çıkış değeri 2.0 A değerinden daha düşük bir şarj aleti kullanmanız durumunda ise cihazınız olması gereken sürede çok daha uzun sürede şarj olacaktır.

Ayrıca orjinal şarj aleti üzerinde bulunan USB kablosu ile veri aktarmanız daha doğru olur. Bazı cep telefonları yan sanayi USB kabloları ile bilgisayarlara bağlanamıyorlar.

Kısaca yan sanayi şarj aleti kesinlikle kullanılmamasını öneriyoruz ancak cihazınıza uygun değerlerde kaliteli markaların şarj aletlerini kullanabilirsiniz.


ŞARJA TAKMAK İÇİN TAMAMEN BİTMESİNİ BEKLEMEYİN.


Uzun zamandır bilinen bir yargıdır bataryanın tamamen bitmeden şarja takılmaması gerekliliği. Ancak bilinenin aksine %1 seviyesine düşmüş bir cihazı şarja takmak batarya dengesini bozmakta ve cihazınızın batarya ömrünü kısaltmaktadır. Bu yargı eski batarya teknolojisinden kalmadır.

Günümüzde kullanılan lityum-ion bataryalar eski bataryalardan farklı olarak tamamen boşalmadan şarja takılabilir. Daha teknik olarak konuşmamız gerekirse tamamen boşalmış bir batarya içerisinden bulunan asidik sıvı pil hücrelerini yakmaya başlar. Bu da zamanla pilin kapasitesinde düşüşe neden olur. Ayrıca pil şişmesi durumu bu aşamada da gerçekleşebilmektedir.

Çoğu cihazda şarja ne zaman takmamız gerektiğini cihaz bize kendi söylemektedir. Örneğin %15 altına düştüğünden cihazımızı üzerinde bulunan led ya da ekran da beliren uyarı ile şarja takabilirsiniz.


TELEFONUNUZU GECE BOYU ŞARJDA TUTMAYIN


Bunu telefon bataryası dolduktan sonra şarjdan çekin olarak genelleyebilirsiz ancak bu sorun en çok gece karşımıza çıkmaktadır.

En çok yapılan hatalardan biri de cihazınızı gece boyunca şarjda tutmaktadır. Gece şarja takılmış bir cihaz siz uyanana kadar çok uzun şekilde şarjda kalır ve batarya dolduktan sonra da sürekli akım girişine maruz kalır. Bu zaman içerisinde cihazın aşırı ısınmasına ve pil hücrelerinin zarar görmesine neden olur. Dolayısıyla akıllı telefonunuzun şarj ömrü de azalmış olur.


Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE