10 Adımda cep telefonunuzun şarj ömrünü artırma

Akıllı telefonlarımızın bataryalarının günün tamamını çıkaramaması en büyük sorunlarımızdan biri olmaya başladı. Cep telefonları ile ilgili tüm teknoloji müthiş hızda ilerlerken batarya alanında ise teknoloji yavaş ilerliyor. Bundan dolayı bu yazımızda çok çabuk şarjı biten android işletim sistemi kullanan akıllı telefonların batarya ömrünü nasıl artırılacağından bahsedeceğiz.

 


1-) CEP TELEFONUNUZU DOĞRU ŞEKİLDE ŞARJ EDİN


İlk olarak cep telefonunuzun bataryasını doğru şekilde şarj etmeniz gerekmektedir. Özellikle günümüzde kullanılan akıllı telefonların neredeyse tamamı lityum-iyon batarya kullanmaktadır. Bu bataryalar üzerinde yapılan en büyük hata özellikle gece yatarkan şarj cihazına bağlanan telefonun sabaha kadar şarjda takılı kalmasıdır. Uzmanlar bundan dolayı akıllı telefonlarınızın şarjı olduktan sonra fişten çekilmesini ve kesinlikle saatlerce şarj cihazında bağlı kalmaması gerektiğini söylüyorlar. Bundan dolayı bataryanız dolduğu zaman fişten çekmek en sağlıklı yol olacaktır. Saatlerce prizde takılı kalan bir cihazın batarya ömrü çok daha kısa olacaktır.

”akıllı telefonlar nasıl doğru şekilde şarj edilir” yazımızı okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

”akıllı telefonlar nasıl doğru şekilde şarj edilir” yazımızı okumak için tıklayınız.

Cihazınızın orjinal şarj aletini kullanın. Her akıllı telefon bataryası için üretilmiş olan şarj aleti cihazınızın pilini doldurmak için en optimum şekilde çalışır. Özellikle yan sanayi ya da orjinal olmayan şarj aleti kullanmak cihazınıza zaman içinde zarar verebilir. Şarj aletlerinin çıkış voltajı da birbirinden farklı olabilmektedir bundan dolayı orjinal şarj aleti kullanmak en güvenilir yöntemdir.


2-) BATARYA ÖMRÜ ARTIRAN UYGULAMALARDAN UZAK DURUN


Google Play üzerinde bulunan ve batarya ömrünü artırdığı iddia edilen tüm uygulamalardan uzak durmanızı öneriyoruz. Bu uygulamalar ram optimizasyonu yapabiliyorlar ancak bunu yaparken kendileri de ram üzerinde bir yük oluşturuyorlar bundan dolayı telefonun bataryasının bitmesine sebep olan programlara dönüşüyorlar. Bu tarz uygulamalar genellikle ROOT edilmiş cihazlarda verimli olmaktadır. Root edilmemeiş yani sistem dosyalarına erişme yetkisinin kaldırılmadığı cihazlarda verimli olduklarını söyleyemeyiz. Bu yüzden bu programların kullanılmamasını öneriyoruz.


3-)  KULLANMADIĞINIZ UYGULAMALARI KALDIRIN


Android cihazlarda kullanmadığınız bütün uygulamaları kaldırmanızı öneriyoruz. Özellikle Samsung, Sony ya da LG gibi firmaların akıllı telefonlarını aldığımızda bizim için yüklü olan ancak kullanmadığımız bir çok program yüklü olarak gelmektedir. Kullanmadığımız bu programları sistemden kaldıramıyoruz ancak devre dışı bırakarak telefon üzerindeki yükünü kaldırabiliyoruz. Bunun için Ayarlar / Uygulamalar menüsüne giderek kullanmadığınız uygulamanın üstünü tıklamanız gerekiyor. Açılan sayfada ”Devre Dışı Bırak” seçeneğini tıkladığınızda uygulama devre dışı kalacak ve ram üzerindeki yükünü ortadan kaldıracaktır.


4-) ANLIK MESAJLAŞMA UYGULAMALARINIZI DÜZENLEYİN


Kullanmış olduğunuz uygulamalar özellikle anlık mesajlaşma uygulamaları ( Whatsapp, Messenger, Viber, Line vs.) sürekli veri transferi ve güncelleme yaptıklarından dolayı büyük miktarda RAM harcamaktadırlar. Bundan dolayı bu tarz uygulamaları kullanırken dikkat etmekte fayda var. Aynı andan birden fazla mesajlaşma uygulaması kullanmak bataryanızın daha hızlı bitmesine  neden olacaktır. Bu yüzden bir ya da iki mesajlaşma uygulamasından fazlasının kullanılmamasını öneriyoruz.


5-) FACEBOOK VE MESSENGER UYGULAMASINA DİKKAT


Özellikle Facebook uygulaması için ekstra bir paragraf açmak istiyoruz. Bu uygulama tam bir RAM düşmanıdır. Sürekli güncellendiğinden dolayı önemli miktarda RAM harcamakta ve bataryanızı resmen sömürmektedir. Üstelik Facebook üzerinden mesajlaşmak için de zorunlu kılınan MESSENGER uygulaması da ekstra RAM harcamakta ve enerji tüketmektedir. Eğer telefonunuzda donma ya da çabuk batarya bitme sorunu yaşıyorsanız mevcut facebook uygulaması yerine Facebook Lite uygulamasının kullanılmasını öneriyoruz. Bu uygulama resmi facebook uygulaması olmakla beraber düşük donanım cihazlar üzerinde rahatça çalışabilmesi ve az enerji tüketebilmesi açısından son derece kullanışlı bir uygulamadır. Google play üzerinden aşağıdaki link vasıtası ile cihazınıza kurabilirsiniz.

Facebook Lite indirmek için tıklayınız.


6-) TASK KILLER TARZI UYGULAMALAR KULLANMAYIN


En çok yapılan hatalardan biri de ”Task Killer” adı verilen ve o esnada çalışan tüm uygulamaları sonlandıran uygulamanın çok sık kullanılmasıdır. Bu tarz uygulamalar tüm çalışan programları sonlandırmaktadır. Buraya kadar bir problem yok ancak sonlandırılan uygulamaların büyük çoğunluğu tekrar açılmakta ve bundan dolayı bataryaya uygulamanın başlatılması esnasında ekstra yük bindirmesidir. Uygulamaların yeniden başlatılmaları esnasında çok fazla RAM tüketilmektedir. Bundan dolayı bu uygulamaların sürekli kullanılması da cihazınızın batarya ömrünü çabucak tüketmektedir.


7-) GPS VE KONUM BİLGİSİNİ KULLANMADIĞINIZ ANLARDA KAPATIN


GPS ve konum bilgisi kullanan uygulamalar da batarya açısından problem oluşturmaktadır. Cihazınızda konum bilginiz sürekli açık halde ise her hareketinizde veri transferi oluşmakta bundan dolayı da bataryanız daha hızlı bitmektedir. Swarm gibi konum tabanlı çalışan uygulamalar sürekli konum bilgisi ilettiğinden dolayı bu açıdan sıkıntılı programlardır. Bizim önerimiz konum ve GPS özelliğini yalnızca kullanacağınız zaman açmanız şeklindedir.


8 -) SÜREKLİ VERİ TRANSFERİNE İZİN VERMEYİN


Sürekli senkronizasyon halinde bulunan cihazlar da daha fazla RAM kullanır ve dolayısıyla şarjınızın daha çabuk bitmesine neden olur. Özellikle hücresel veri iletimi  esnasında bu kayıp çok fazla olmaktadır. Bundan dolayı senkronizasyon seçeneğini sadece WIFI bağlantısı oluştuğundan gerçekleşmesi için ayarlarsanız batarya ömrünüzün daha da uzadığını göreceksiniz.


9-) EKRAN PARLAKLIĞINI OTOMATİK YAPIN


Telefonunuzun ekran parlaklığını otomatik olarak seçerseniz gereksiz parlaklıktan kurtulur ve batarya ömrünüzü artırırsınız. Bu seçeneği seçtiğinizde cihaz ekranı etraftaki ışık şiddetine göre parlaklığını dengeleyecektir. Örneğin karanlık ya da ışığın az olduğu yerlerde ekran parlaklığı da orantılı olarak azalacak ve harcamış olduğu enerjiyi azaltacaktır.


10-) TEMA VE LAUNCHER KULLANIMINA DİKKAT


Eğer ekstra tema yada launcher kullanıyorsanız bu uygulamaların da şarjınızın daha çabuk bitmesine neden olacağını unutmayın. Bu tarz uygulamalar RAM kullanımını artırdığından dolayı bataryanızın çabuk bitmesine neden olabilir. Bununla birlikte kullanmış olduğunuz duvar kağıdı da cihazınızın batarya ömrünü değiştirebilir. Daha detaylı anlatmak gerekirse fazla efektli ya da hareketli duvar kağıtları kullanmak sakıncalıdır. Ayrıca AMOLED ekran kullanan akıllı cihazlarda arka plan fotoğrafı olarak siyah tonların kullanılması batarya ömrünüzü artıracaktır. Bunun nedeni AMOLED ekranların siyah dışındaki renkleri oluştururken LCD ekranlara göre çok fazla enerji tüketmesidir.

Ekranda kullanılan Widget ve hareketli uygulamalar da bataryanızın çabuk bitmesine sebep olabilir. Özellikle 3D özellikli widgetler hem sürekli veri transferi yaptığından hemde oluşumu için sürekli RAM harcadığından dolayı cep telefonunuzun şarjının daha hızlı bitmesine neden olur.


Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE