Yurt dışından online alışverişin artıları ve eksileri nelerdir?

Artık istediğimiz gibi yurt dışından alışveriş yapabiliyoruz. Üstelik onlarca online alışveriş sitesi arasında kıyaslama yaparak aradığımız ürünlerin özelliklerini, renklerini, farklı versiyonlarını, fiyatlarını ya da başka onlarca ürün arasında karar veriyoruz. Ancak bu alışveriş yönteminin bir çok avantajı olduğu kadar dezavantajı da vardır. Şimdi bunları sizler için derleyelim.

Avantajları

1-) İlk olarak en önemli avantajı kesinlikle daha uygun fiyatlarıdır. Örneğin telefon kılıfından mp3 playera kadar neredeyse her şey özellikle uzak doğu kökenli siteler üzerinde ülkemize göre çok daha uygun fiyatlıdır. Bazen ülkemizde satılan ürünlerden neredeyse 3-4 kat daha ucuz olabildiği olmaktadır.

2-) Yurt dışından yaptığınız alışverişlerde genellikle kargo ücretsizdir. Özellikle aliexpress, banggood ya da dealextreme gibi uzak doğu kökenli alışveriş siteleri neredeyse 1$ değerinde bir ürünü bile ücretsiz göndermektedirler. herhangi bir kargo ücreti ödemeden istediğiniz gibi alışveriş yapabilirsiniz.

3-) Ülkemizde bulamadığımız kadar çeşitli ve farklı ürünler vardır. Daha açık anlatmak gerekirse örneğin bir telefon kılıfı alacaksanız burada belli çeşitlerini bulabileceksinizdir. Özellikle samsung ya da apple gibi bir markaya ait olmayan bir cihazın aksesuarlarını internette ararken genellikle aynı ürünlere ya da sınırlı sayıda çeşitlere denk gelirsiniz. Ancak çin sitelerinde durum böyle değildir. Neredeyse üretilen her cihaz için onlarca farklı aksesuar bulunur.

4-) 75€ altında bulunan siparişleriniz de hiç bir vergi ödemezsiniz.   Bu yüzden özellikle tüketici elektroniği ve hobi ürünlerinde genellikle yurt dışından sipariş etmek daha avantajlı olmaktadır.

5-) Sarf malzemelerde yani arızalandığında ya da eskidiğinde tamir edilmesi mümkün olmayan direk atılan malzemeler söz konusu olduğunda yurt dışından sipariş daha uygun olacaktır. Örneğin elektronik devre elemanları ya da cep telefonu aksesuarları gibi durumlar için yurt dışı siparişi fiyat açısından daha az olur.

Dezavantajları

1-) Yurt dışından almış olduğunuz hiç bir ürünün garantisi yoktur. Yani internet üzerinden bir powerbank aldınız. Ancak kısa süre sonra arıza oluştu. Bu ürünün Türkiye’de garantisi yoktur. Garantisi sadece almış olduğunuz ülkede geçerlidir. Bu yüzden ürünü geri göndermek ya da hiç göndermeden yurt içinde ücretli tamir ettireceksiniz.

2-) Kargo süreleri çok uzundur. Yurt içinde stoklarda bulunan bir ürün siparişi verdiğinizde genellikle 3 gün içerisinde siparişinize kavuşursunuz ancak yurt dışı siparişlerde böyle değildir. Özellikle free shipping yani ücretsiz kargo seçeneklerinde devlet posta hizmetleri kullanıldığı için siparişleriniz size 15-45 gibi geniş bir zaman aralığında ulaşır. Tamamen şansınıza bağlı olarak 15 günde de gelebilir 45 günde de. Tabi ekstra ücret ödeyerek DHL, UPS ya da TNT gibi kargo firmaları ile ürünü bir haftada getirtebilirsiniz ancak bu çok pahalıya mal olacaktır.

3-) Yurt dışından alacağınız ürünler özellikle uzak doğudan alınanlar replika ya da yan sanayi ürün olabilir. Mesela burada satılan bir Sony marka power bank 1000 TL ise, aliexpress. com üzerinden aynı power bankı 5$’a bulabilirsiniz. Ancak bu büyük ihtimalle orjinal olmayan ürün olacaktır. Böyle durumlarda siparişinizin çeşidine göre orjinal olmayan ürün almak size çok fazla zarar verebilir.

4-) Yurt dışından alacağınız ürün 75€ ve üstünde bir tutarda ise vergi ödersiniz. Bu vergi oranı genellikle %20 civarında olmaktadır.

5-) Almış olduğunuz üründen memnun kalmadıysanız genellikle iade durumu uzun zaman alır ve paranızı bazen 30 gün sonunda alabilirsiniz. Bu açıdan yurt içinden alışveriş daha avantajlıdır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz artılar ve eksilerin durumu almak istediğiniz ürünün durumuna göre değişir. Örneğin bir power bank alacaksanız ülkemizde 100 TL civarına satılan bir ürünün orjinal versiyonunu 15$ değere alabilirsiniz.Bu çok avantajlı olacaktır ancak  SLR fotoğraf makinesi alacaksanız yurt içinden almanız daha uygun olur.Çünkü garanti şartları sağlandığı için arıza durumlarında rahatlıkla garantili olduğu servise gönderebilirsiniz. Yurt dışından alınmış pahalı bir ürünün garantisi olmadığı için alınacak risk büyük olur.Tabi burada dikkat edilmesi gereken asıl nokta alacağınız ürünün arızalanma, hasarlanma oranıdır. Bazı ürünler de arızalanma durumu çok nadirdir. Böyle durumlarda yurt dışından sipariş mantıklıdır. Ancak sık arızalanma ihtimali bulunan ya da riski yüksek ürünlerde yurt içi sipariş daha uygun olur.

 

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE