Yurt dışından yapılan alışverişte vergi miktarı nedir?

Artık internetin tüm dünyaya yayılmış olması nedeni ile neredeyse dünyanın her yerinden online sipariş yolu ile istediğimiz her şeyi satın alabiliyoruz. Özellikle uzak doğu ülkelerinde bulunan online alışveriş siteleri uygun fiyatları ve binlerce ürün seçenekleri ile ilk aklımıza gelen adreslerden olmaktadır.

Günümüzde amazon, ebay, aliexpress, banggood, dealextreme, gearbest, focalprice, everbuying ve benzeri bir çok alışveriş sitesi ücretsiz kargo seçenekleri de dahil olmak üzere satış ve ulaştırma konusunda onlarca seçeneğe sahip.

Ancak ülkemiz kanunlarına göre yurt dışından her şeyi satın alamıyoruz. Her türlü ateşli, patlayıcı ya da silah olarak kullanılabilecek ürün siparişi yasaklanmıştır. Bunların yanında sim kart içeren elektronik cihazlar getirilmesi de neredeyse yasaktır. Eğer getirirseniz çok uzun bir işlem süresi ve baş ağrıtıcı onlarca evrak işi arasında kalabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın belirlermiş kanunlara göre yurt dışından online olarak yapmış olduğunuz ve posta yolu ile ülkeye sokulan ürünlerde 75€ üst sınırı vardır. 74€ tutarına kadar yasaklı olmayan ürünler hiç bir vergiye tabi değildir. Ancak 75 € ve üstündeki tutarlar 1500€ üst sınırına kadar belli bir vergi oranına tabidir. Bu 75€-1500€ arasındaki tutarlarda olan siparişlerimizden eğer avrupa birliği ülkelerinden alınmış ise %18, diğer ülkelerden alınmış ise %20 vergi alınır. Bu oran toplam tutar üzerinden alınır. Kargo bedeli dahil değildir.

Örnek vermek gerekirse 200€ değerinde bir siparişiniz olsun ve kargo bedeli 30€ olsun. Bizm bu durumda ödeyeceğimiz vergi miktarı eğer avrupa birliği ülkelerinden alınmışsa 36€, diğer ülkelerden alınmış ise 40€ şeklindedir. Eğer çok özel ya da belli gümrük kuralları olan bir ürün değilse siz bu tutarı PTT şubesinden ödeyerek siparişinizi alıyorsunuz. Burada önemli olan nokta PTT ile yurt içi işlemlerinin yapılmasıdır. Eğer başka bir dağıtıcı ile ülke içinde dağıtımı yapılıyor ise vergiyi gümrük müdürlüklerinden yatırabilirsiniz. Bu açıdan PTT ile çalışmak en mantıklısıdır.

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE